Overzicht van reeds verschenen artikels

10 Juni 2011

Hoe gewild zijn doctors bij bedrijven



Doctors behoren tot de elite van de universitaire wereld. Maar ze moeten op de arbeidsmarkt vaak een heel stuk van die status inleveren.


"Bedrijven die heel specifiek op zoek zijn naar doctors zijn dun gezaaid", zegt Philippe Meysman, director recruitment & selection bij Hudson België. "En als het gebeurt, is het bij zeer gespecialiseerde functies, vaak in de R&D-wereld. Sommige bedrijven staan er meer open voor, omdat de ceo of mensen op topniveau zelf een doctoraat hebben, of omdat het gaat om bedrijven die nauw met universiteiten verbonden zijn of met innovatieve technologie bezig zijn. Maar een doctoraat is in het algemeen geen vereiste, wel een pluspunt: het toont dat iemand verder in de diepte kan gaan, dat hij kan doorzetten en soms kan zijn wetenschappelijke background ook onmiddelijk gewaardeerd worden. Te theoretisch? Dat is het verwijt dat je wel meer hoort, maar je kan dat niet veralgemenen: je hebt doctorandi op belangrijke plaatsen bij Procter&Gamble, BASF. Ze zorgen er mee voor dat die bedrijven met iets nieuws komen."

In sommige gevallen levert het statuut van doctor niet meteen een meerwaarde op, maar dan nog kan het op persoonlijk vlak lonend zijn, zegt Meysman. "Je moet natuurlijk oog hebben voor de specifieke kwaliteiten van doctors: ze hebben sterk ontwikkelde analytische vermogens, kunnen minder evidente linken leggen omdat ze beter out-of-the-box kunnen denken, kunnen zeer gefocust zijn."

Doctors broodnodig

Lang niet alle bedrijven zitten te wachten op doctoraatshouders. Eén van de uitzonderingen is Umicore, gespecialiseerd in hoogtechnologische materialen. Het bedrijf gaat heel bewust op zoek naar mensen met een doctoraat, vertelt Koen Van den Breen, recruitment manager Belgium & Northern Europe. "We maken materialen met een grote toegevoegde waarde en om die te maken, is grote technische knowhow nodig. Doctors hebben die. We hebben hen nodig om vooruit te blijven. Bovendien kunnen we via doctors contacten onderhouden met verschillende universiteiten, wat voor ons een duidelijk voordeel is. Vanuit Onderzoek & Ontwikkeling werken we al samen met universiteiten en kennen we ook de mensen die bezig zijn met doctoraat en waar ze sterk in zijn."

Doctors worden wel eens verweten dat ze te theoretisch ingesteld zijn en geen voeling hebben met de bedrijfswereld. Maar Koen Van den Breen pareert die kritiek. "Dat zijn vooroordelen die soms ook op een afdeling Onderzoek & Ontwikkeling worden geplakt. Ik ben het daar niet mee eens. De vragen waarmee ze zich bezig houden, komen altijd vanuit de praktijk. Vaak ben je enkele jaren bezig met een project en groei je door naar een businessafdeling eens het gecommercialiseerd wordt."
Doctoraatshouders starten bij Umicore met een hoger loon. "We zien een doctoraat als werkervaring. Je komt met een doctoraat binnen als projectleider in plaats van junior projectleider. Dat is een verschil in loon en verantwoordelijkheid."

De kaarten liggen helemaal anders bij ict-consultancybedrijf Sogeti, zegt hr-coördinator Suzy Bruyninckx. "We werven wel doctoraatshouders aan, maar we zijn er niet naar op zoek. Voor ons hebben ze in de meeste gevallen niet zoveel bijkomende waarde. We zoeken vooral medewerkers die van aanpakken weten. Als doctoraatshouders op sollicitatie komen, drukken we hen ook op het hart dat ze bij ons in een hele andere setting terecht komen. Dat is voor hen in veel gevallen een aanpassing. Bovendien moeten we ze meestal gaan opleiden als junior medewerkers, wat het zowel voor hen als voor ons een stuk minder interessant maakt. Want het betekent dat ze financieel een stap terug moeten zetten. En daar heeft niet iedereen zin in."



« Terug naar overzicht