Getuigenissen

Timothy Lefeber
Timothy Lefeber
Wetenschappelijk Attaché bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek

Projectmanagement

“Bij het ILVO ben ik begonnen met een project rond biologische voeding. Ik bezocht de verschillende stakeholders, werkte strategieën uit, en ging naar events en congressen op allerlei niveaus. Een tweede project is een KMO-innovatieproject rond de ontwikkeling van een nieuw pralineconcept. Vanaf maart 2013 zal ik ook stakeholders bezoeken om de vernieuwde pilootfabriek FOOD PILOT helpen op te starten.

Gestructureerde aanpak en multitasken

Tijdens mijn doctoraat – onderzoek naar een verbeterd cacaoboonfermentatieproces – leerde ik het belang van een goed gestructureerde aanpak: eerst een probleem ontleden, m.a.w. het benaderen van de onderzoeksvraag, vervolgens op een gestructureerde manier gaan zoeken naar oplossingen. De kritische houding van een onderzoeker kan ik nog steeds op elke taak toepassen omdat wij processen altijd willen verbeteren. Multitasken is zeker iets dat je leert tijdens een doctoraat; je bent voortdurend met verschillende taken tegelijk bezig: zuiver wetenschappelijk onderzoek, presenteren, verbreden naar algemene interessegebieden, enzovoort. Hierdoor leer je om verschillende taken te combineren in je huidige functie zonder je ongemakkelijk te voelen, je wordt echt veel zelfzekerder. En ook op vlak van je persoonlijkheid is een doctoraat verrijkend. Tijdens mijn doctoraat heb ik 8 maanden in Afrika en Azië gewerkt, onder meer op cacaoplantages. Zo heb ik me leren aanpassen aan wijzigende omstandigheden, gewoontes en culturen, en heb ik meer inzicht in mezelf verkregen.

Als ik me als 29-jarige advies aan doctoraatsstudenten mag permitteren, dan zou ik zeggen: probeer inzicht te krijgen in de persoon die je wilt zijn, dan volgt de rest vanzelf. Doe iets wat je graag doet en leer jezelf goed kennen. Ontwikkel de capaciteit om je expertise te verbreden naar andere contexten. In mijn huidige job kan ik mij echt verbreden zowel naar thema’s als naar netwerken. Als je je kennis verbreedt, word je steeds sterker, en zullen de kansen op de arbeidsmarkt zich blijven aandienen. “