Getuigenissen

Nathalie Dom
Nathalie Dom
Project Manager Ecotoxicologie en Toxicologie bij Umicore

Uitbouwen van een netwerk

“Ik werk bij Umicore eigenlijk in een soort van R&D omgeving, voor verschillende Business Units binnen het bedrijf. Ik laat tests uitvoeren op onze productie en analyseer en interpreteer vervolgens de resultaten.

Dit is m’n eerste job na het behalen van m’n doctoraat en wat me hier nu uitstekend van pas komt, is het netwerk dat ik tijdens m’n doctoraatsproject kon opbouwen. Dat was een Europees project rond het ontwikkelen van alternatieve eco-toxicologische testen ondersteund door een 35-tal partners. Je leert tijdens zo’n project heel veel mensen kennen en op die mensen en hun expertise kan ik nu nog steeds een beroep doen.

Voor m’n doctoraat was ik Master in de Biomedische Wetenschappen. Die richting had ik toen gekozen vanwege de diversiteit en de veelzijdigheid. Maar uiteindelijk kreeg ik toch het gevoel dat ik van heel veel dingen een beetje afwist, maar van niets echt veel. M’n doctoraat in de ecotoxicologie heeft daar verandering in gebracht. Me meer diepgang gegeven, naar mijn gevoel.

Rustig blijven bij problemen

Wat het doctoreren me ook heeft bijgebracht, is een zekere rust. Tijdens het begin van m’n doctoraat leek het kleinste probleempje een ramp. Vandaag lijken zelfs veel grotere uitdagingen veel beheersbaarder. Je stelt rustig een probleem vast, blijft rustig, en je gaat op zoek naar oplossingen. Het verschil is natuurlijk wel dat de verantwoordelijkheid enorm is toegenomen. Als er vroeger iets mislukte, dan was dat een tegenslag voor mezelf. Hier heeft elke beslissing en oplossing gevolgen voor duizenden mensen. Er werken in totaal zo’n 14.000 mensen bij Umicore. Ik voel me hier als een vis in het water. Op dit moment maken we met z’n tweeën de dienst uit op mijn departement.  Binnen 5 jaar zie ik mezelf nog steeds bij dit bedrijf werken, op het zelfde departement, maar dan met een veel groter team, dat ik mee heb helpen uitbouwen.

Ik zou studenten zeker aanmoedigen om te doctoreren. Wat de daaropvolgende loopbaan betreft, lijkt het mij geen slecht idee om voor een eerste job min of meer in het verlengde van je verworvenheden op zoek te gaan en je daar dan verder van te verwijderen, naarmate je meer ervaring, vertrouwen en zelfvertrouwen krijgt.”