Getuigenissen

Anne Clement & Marc De Rycke
Anne Clement & Marc De Rycke
Corporate IT Recruiter – Head of IT Project Delivery

Marc De Rycke: “Euroclear Group is een bank voor banken. Wat we doen is financiële settlement, het uitwisselen van securities tegen geld of, anders gezegd, alles wat na de beurs komt. We stellen zo’n 2.500 mensen tewerk.

Anne Clement: “We gaan bij onze aanwervingen niet specifiek op zoek naar doctoraatsprofielen.  Interessant voor ons zijn mensen met potentieel, mensen die kunnen doorgroeien, mensen met een brede kennis, die zich kunnen en willen verdiepen in complexe problemen en die een engagement willen aangaan met ons.  Talen zijn ook belangrijk, vooral Engels.”

Doctoraatsproject scherpt vaardigheden aan

Marc De Rycke: “Kwaliteiten die daarbij van pas komen zijn: doorzettingsvermogen, een goede intellectuele basis, een talent voor project management, de wil om een stapje verder te gaan, conceptueel denken: het kunnen denken in modellen of structuren, een sterk analytisch vermogen en logisch denken. Dat zijn dikwijls vaardigheden die tijdens een doctoraatsproject aangescherpt worden.

Maar ook wij stellen toch vaak vast dat er een cultuurverschil is tussen de academische en de bedrijfswereld. De academische wereld is geslotener, de bedrijfswereld, in onze sector, althans, vereist meer dan academische kwaliteiten. De zogenaamde soft skills zijn hier even belangrijk. Communicatieve vaardigheden, bijvoorbeeld. Ik zou doctorandi in elk geval de raad geven om tijdens hun doctoraatsproject zeker aan die kwaliteiten te werken en vooral de voeling met de realiteit niet te verliezen.”

Anne Clement: “Onze manier van werken is gebaseerd op een uitgebreid Corporate Training Portfolio. We proberen zoveel mogelijk om kandidaten jong aan te trekken, flink te investeren in opleiding en begeleiding, hen te laten doorgroeien, en hen zo lang mogelijk bij ons te houden.”

Marc De Rycke: “Maar we zijn ruimdenkend, we staren ons niet blind op een bepaald profiel. We hebben hier gedoctoreerden in de wiskunde en wetenschappen, een geschiedkundige, een chemicus. Mensen met een sterk analytisch vermogen, die willen bijleren en die, als het even kan, binnen deze of gene sector affiniteit verworven hebben met IT, daar zijn we altijd in geïnteresseerd.”

Anne Clement: Als afsluitende raad naar doctorandi, maar eigenlijk naar alle kandidaten, zou ik zeggen: werk zeker aan je communicatieve vaardigheden, leer ook op dat vlak hoofd- van bijzaken onderscheiden en transponeer dat naar je cv. Zorg dat je cv en sollicitatiebrief bewijzen dat je zelf een goed inzicht hebt in je sterktes en relevante kwaliteiten. En tot slot nog dit: probeer niet alleen je studies, maar heel je carrière als een continu leerproces te beschouwen.”