Getuigenissen

Alicja Gescinska
Alicja Gescinska
Afstuderend Doctoraatstudente Wijsbegeerte

Boost voor de talenkennis

“Mijn doctoraatsproject ging over de filosofen Max Scheler en Karl Wojtyla. Paus Johannes Paulus II, inderdaad. Al beperkte mijn studie zich wel tot zijn periode als filosoof, dus voor zijn pausdom. De vaardigheden die je aanscherpt tijdens zo’n project zijn soms niet meteen die vaardigheden die je het meest zou verwachten. In mijn geval zijn mijn talen er geweldig op vooruit gegaan. Ik heb gelezen in het Frans, Duits, Pools, maar vooral mijn Engels heeft een sprong gemaakt. Na de humaniora was mijn kennis van die taal eerder gemiddeld, nu is Engels bijna een tweede moedertaal geworden.

Ook een grote zorgvuldigheid met taal is iets wat je ontwikkelt tijdens zo’n doctoraatsproject. Wanneer je een internationale presentatie geeft of een artikel schrijft, dan kan je je geen slordigheden of tikfouten permitteren.  Je communicatieve vaardigheden gaan er ook wonderlijk op vooruit.

Uitdagingen aangaan zonder stress

Ik was altijd wel al een redelijk sociaal type, maar ik ben door mijn doctoraat veel relaxter geworden. Ik heb zoveel gereisd, zoveel mensen en instanties ontmoet, zo vaak mijn weg gezocht, dat een stap in het ongewisse me totaal geen stress meer bezorgt. Zelf zou ik nu het liefst nog even in een academische omgeving blijven toeven. Ik heb het gevoel dat ik nog wat meer scholing nodig heb, nog wat meer input van en contacten met andere filosofen kan gebruiken, nog wat meer diepgang, eigenlijk.

Met passie op zoek naar oplossingen

Of ik anderen zou aanraden om te doctoreren, hangt een beetje van de persoon en van diens verwachtingen af. Een doctoraat dicteert voor een groot stuk je levensritme. Wie een soort van 9-tot-5 regelmaat nodig denkt te hebben, zou ik het afraden. Maar wie, op welk vlak dan ook, wil investeren in het zoeken naar oplossingen en dat met passie wil doen, die moet zeker doctoreren.”

Alicja Anna Gescinska schrijft opiniestukken in De Standaard en artikels en interviews voor het Nederlandse Filosofiemagazine. Ze werd geselecteerd voor ‘Het Filosofische Elftal’ van de Nederlandse krant Trouw en publiceerde het bekroonde boek ‘De Verovering van de Vrijheid’.